MySQL Nedir?

 MySQL bir ilişkisel veri tabanı olarak, 1995 senesinde kullanıma sürülen en popüler açık kaynaklı ilişkisel veri tabanı yönetim sisteminden biridir. SQL, MySQL'in çekirdeğini oluşturur. İsmini 'SQL' ile Michael Widenius'un kızının adının (My) birleşiminden alır.

MySQL serbestçe kullanılabilen bir veri tabanı sistemidir. Sadece, gelişmiş işlevleri kullanabileceğiniz birkaç ücretli sürüm de bulunmaktadır. MySQL, Microsoft SQL Server ve Oracle veri tabanı vb. öteki veri tabanı yazılımlarına kıyasla kullanımı kolaydır. Herhangi bir programlama diliyle kullanılabilir.
MySQL, meta verilerinizi tanımlamak ve yönetmek için Linux, Windows, Unix ve bir informasyon şeması şeklinde birden fazla platformda çalışabilir. Mahalli sisteminize hatta sunucuya bile yükleyebilirsiniz. Hakkaten esnek, ölçeklenebilir, süratli ve güvenilir bir çözümdür.

MySQL Nerelerde Kullanılır?

Kuvvetli bir veri tabanı yönetim sistemi olan MySQL veri tabanı gerektiren nerede ise her ortamda rahatça kullanılabilir. Fakat bilhassa web sunucularında en oldukça kullanılan veritabanıdır, asp, php şeklinde birçok web programlama dili ile kullanılabilir.

SQL Nedir?

MySQL ve SQL aynı değildir. MySQL'deki SQL, Structured Query Language anlamına gelir. Veri tabanı ile etkileşime geçmek için kullanılan standart dildir. Ve MySQL, bilgisayardaki değişik tablolarda depolanan veritabanını yönetmeye destek olan ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. İlişkisel veri tabanı sistemleri (RDBMS), verileri masaüstü veri tabanı programları üstünden manipüle etmek için oldukça daha iyi performans sağlar. SQL ifadeleri sunucuya belirli işlemleri yapmayı öğretir:
Veri sorgusu: Mevcut veritabanından belirli detayları ister.
Veri manipülasyonu: Veriyi, değerleri yada görselleri değiştirebilmek için ekleme yapar, siler, değiştirir, sıralar ve benzeri işlemler yapar.
Veri kimliği: Veri tiplerini tanımlar, mesela sayısal veriyi tamsayılara değişiklik yapmak gibidir. Bu ek olarak bir şemayı yada veritabanında ki her tablonun ilişkisini tanımlamayı da ihtiva eder.
Veri erişim kontrolü: Veriyi korumak için güvenlik teknikleri sağlar, bu kimin görebileceğine karar verme yada veritabanında depolanan herhangi bir bilgiyi kullanmayı da ihtiva eder.

MySQL'in temel özellikleri nedir?

Yönetim Kolaylığı - Yazılımı indirmek ve kullanmak oldukça kolaydır.
Yüksek performans - Size değişik hafıza önbellekleriyle süratli yüklemeye destek programları sağlar.
Ölçeklenebilir - MySQL ile istediğiniz süre ölçeklendirebilirsiniz. Çok önemli oranda veri içeren veri tabanları oluşturmak hakkaten kolaydır.
Uyumluluk - MySQL, Windows, Linux, Unix şeklinde tüm çağıl platformlarla uyumludur.
Performans - MySQL, temel işlevleri kaybetmeden size yüksek performanslı sonuçlar verir.
Veri Güvenliği - Veritabanına yalnızca yetkili kullanıcılar erişmesine izin verir. Veriler için eksiksiz güvenlik sağlar.
Düşük Maliyet - Kullanımı parasızdır.
Hafıza Verimliliği - MySQL'de hafıza kullanımı oldukça düşüktür.

SQL ve MySQL Arasındaki Farklar Nedir?

SQL, veritabanını çalıştırmak için kullanılan bir dildir.
MySQL, piyasada bulunan ilk açık kaynaklı veritabanlarından biridir.
SQL, bir veritabanını sorgulamak ve yönetmek için kullanılır.
MySQL organize bir veritabanında bulunan verilerin korunmasına müsaade eden bir RDBMS'dir.
SQL, Yapısal Sorgu Dilidir.
MySQL, Verileri işlemeye, saklamaya, değiştirmeye silmeye izin verir.
MYSQL veritabanı yazılımı iken SQL bir sorgu dilidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Web Tasarım Firmaları - İzmir Yazılım

Web Sitesi Mi? Mobil Uygulama Mı?

İzmir Web Tasarım Yazılım