API Nedir?


Teknik anlamda API (Application Programming Interface) kelimelerinin kısaltılması olarak söylenen ve lügatımızda “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak malum, bir uygulamanın işlevlerine dışarıdan yada uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını elde eden arayüzdür. API, web uygulaması, işletim sistemi, veri tabanı, donanımlar ya da yazılım kütüphanesi için kullanılabilir.

API, bir sunucunun üstündeki uygulamaya değişik platformlardan ulaşılmasını ve cevap vermesine olanak sağlar. Web API’lerinin tamamı REST (Representational State Aktarma) mimarisi üstünde dizayn edilir. Bundan dolayı platform bağımsız çalışır. Bu mimari GET, POST, PUT, DELETE metotlarının hepsini desteklemektedir. Web API çıktıları öğrenci nazaran JSON, XML benzer biçimde çeşitli çıktıları olabilir.

API Kullanımı

API'ler çoğu zaman web geliştiricileri ve program geliştiricileri tarafınca kullanılmaktadır. Bir programın değişik bir servisin özelliğinden de faydalanması gerektiği zamanlarda API kullanarak bu fonksiyonların tam olarak yerine getirilmesi gereklidir.

API kullanımın aslolan amacı bir uygulamanın tüm yada bazı metotlarını öteki uygulamalara kullanıma açarak uzaktan gelecek veri ve informasyon taleplerini kolayca ve hızlıca karşılamaktadır.
API’ler otomasyon imkanı verir, süreçleri hızlandırmayı, programatikleştirmeyi saglar.

API Örnekleri

Sizinle etkileşime girebilecek, pek oldukca sektörden birçok ortak Application Programming Interface (API) bulunur. Bazı platform şirketlerinin kodlarına bir API üstünden programlı olarak erişebilme kabiliyeti, temelde onları bir platform meydana getiren şeydir. Bazı belirgin API örnekleri şunları ihtiva eder:

Kodunuzu Google Haritalar hizmetinden tüm Google hizmetlerine bağlayabilmenizi elde eden Google API’leri. API’ler Google için oldukca önemlidir ve önder bir API yönetim platformu olan Apigee’yi satın almışlardır.
Feysbuk’un toplumsal grafik ve pazarlama araçlarına programlı olarak erişmenizi elde eden Feysbuk API’leri. (Şirket, Cambridge Analytica ve öteki skandallardan meydana gelen bu API’ler üstünden erişebildiğiniz kullanıcı verilerini kısıtlamaktadır.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Web Tasarım Firmaları - İzmir Yazılım

Web Sitesi Mi? Mobil Uygulama Mı?

İzmir Web Tasarım Yazılım